maandag 19 juli 2021

De Speelakker viert 21e verjaardag

Op een prachtige zonnige zondag in het eerste weekend van de schoolvakantie, vierde waterspeeltuin De Speelakker haar 21e verjaardag. Dit keer met een Samenspeeldag, mogelijk gemaakt door de Speeltuinbende. Dat kinderen met en zonder beperking samen spelen was het uitgangspunt bij de oprichting van de Speelakker. Een Samenspeeldag past hier natuurlijk goed bij! En om samenspel in de toekomst nog meer mogelijk te maken, was de cadeautip een bijdrage voor een rolstoeldraaimolen.


Alweer 21 jaar geleden opende De Speelakker de poort. Op initiatief van de toenmalige stichting Bollenstreek (nu zorgorganisatie Raamwerk) en met steun van de gemeente, sponsors en fondsen heeft een enthousiaste groep mensen in korte tijd een bijzondere speeltuin neergezet. Niet alleen een speeltuin waar je op allerlei manieren kunt spelen met water en zand, maar vooral een speeltuin met als doelstelling de werelden van kinderen met èn zonder beperking samen te laten vallen. De Speelakker maakte daarom graag gebruik van de ondersteuning van de Speeltuinbende* om op het verjaardagsfeestje een Samenspeeldag te organiseren. En zette een passend cadeau, een rolstoeldraaimolen, op het verlanglijstje. 


De verjaardag was als vanouds gezellig. In een vrolijk versierde speeltuin was er taart en limonade en omdat het lekker warm was, een gratis ijsje. De Speeltuinbende had een Samenspeelkist uitgeleend, maar de kinderen waren bijna te druk om ermee te spelen. Sommigen waren voor het eerst in De Speelakker en genoten zichtbaar van alles wat er te doen was. Maar ook oude bekenden kwamen op het feestje. Elma Hulspas, initiatiefnemer en eerste voorzitter van De Speelakker, maakt er een punt van om de vrijwilligers van De Speelakker elk jaar te komen feliciteren. Nu met kleinkinderen die er spelen, is zij nog steeds ontzettend trots op wat er is neergezet en hoe De Speelakker in een behoefte voorziet. Maar vooral; zoveel plezier brengt! Ter verhoging van de feestvreugde deed Elma een letterlijke duit in het zakje voor de rolstoeldraaimolen en gelukkig volgden velen haar voorbeeld.


Voor wie niet op het feestje kon komen, wees gerust: het is nog steeds mogelijk om bij te dragen aan de rolstoeldraaimolen. In De Speelakker hangt een bus voor contant geld en kan ook digitaal gegeven worden via een QR-code. Of kijk op de website voor het bankrekeningnummer van stichting De Speelakker.


De Speelakker is ook in de vakantie de hele week, behalve op dinsdag en donderdag, open van half 2 tot 5 uur. Dat is, als er genoeg vrijwilligers zijn! Om het rooster rond te krijgen zijn dringend nieuwe vrijwilligers nodig. Dus heb je in de middag een paar uur de tijd, al is het eens in de maand of alleen in de vakantie? Weet je iemand? Meld je bij ons en voorkom dat de poort gesloten moet blijven!
Kijk voor meer informatie op onze website of onze Facebookpagina.


*) Speeltuinbende
De Samenspeeldagen worden ondersteund door de Speeltuinbende van Stichting het Gehandicapte Kind (vh NSGK). De Speeltuinbende zet zich al tien jaar met hulp van kinderen met én zonder beperking in voor meer toegankelijke speelplekken en organiseert samenspeelmomenten. Zodat elk kind, met of zonder handicap, mee kan spelen. Inmiddels zijn er 550 gezinnen betrokken bij de Speeltuinbende en dat moeten er nog veel meer worden. De Samenspeeldagen worden mede mogelijk gemaakt door het programma ‘Klein Geluk’ van FNO.