donderdag 15 juni 2023

Geslaagde Buitenspeeldag in De Speelakker

Het was stralend weer op 14 juni en dat kwam goed uit, want het was Nationale Buitenspeeldag! Terwijl in het hele land duizenden kinderen naar buiten gingen om te spelen, was het ook in waterspeeltuin De Speelakker feest. De kinderen met en zonder beperking konden zoals altijd samen spelen, maar daarbij was er deze dag hoog bezoek. Burgemeester Verkleij en kinderburgemeester Kseniya waren in de speeltuin om te praten met dé buitenspeel-experts, de kinderen. Zij wilden te weten komen wat gemeente Noordwijk kan doen om ervoor te zorgen dat kinderen meer buitenspelen. 

Uit onderzoek van Jantje Beton blijkt dat kinderen steeds minder buitenspelen. Eén op de zes zelfs nooit! Dat kan en moet anders; dat vinden de kinderen zelf ook. Kinderen zijn namelijk nog altijd dol op buitenspelen. Een ruime meerderheid van de kinderen (65%) geeft aan vaker buiten te willen spelen. Ze worden er écht blij en gelukkig van en leren andere kinderen kennen. Zes op de tien kinderen komen bij het buitenspelen kinderen tegen die ze normaal niet spreken. Kinderen willen dus wel buitenspelen, maar kunnen om allerlei redenen niet. Daar wilde de gemeente Noordwijk meer over weten.

Op Buitenspeeldag kwamen burgemeester Verkleij en kinderburgemeester Kseniya naar waterspeeltuin De Speelakker in Noordwijkerhout, om te luisteren naar degenen die verstand hebben van spelen: de kinderen. Ze waren benieuwd naar hun tips, uitdagingen en vragen, om zo buitenspelen in onze gemeente meer en beter mogelijk te maken.


Een delegatie uit de wijk Zeeburg in Noordwijkerhout wachtte de burgemeesters al op in de speeltuin. Deze kinderen hadden zich uitermate goed voorbereid. Ze hadden een maquette van een kabelbaan en tekeningen met allerlei andere ideeën bij zich. Hun verzoek aan de gemeente: zorg voor uitdagende èn veilige speelplekken dicht bij huis, zodat je ook als je overdag even tijd hebt, of in de avond, gemakkelijk buiten kunt spelen. Dat is natuurlijk een heel goed advies aan de gemeente voor álle kinderen. Maar extra belangrijk in Zeeburg. De kinderen die daar wonen kunnen namelijk door de wijkvernieuwing langere tijd niet dicht bij huis buitenspelen. De burgemeester en haar meegekomen medewerkers namen alles dan ook dankbaar in ontvangst en beloofden te kijken wat ze konden doen.

Ondertussen werd in De Speelakker druk gespeeld. Een pauze om het gratis ijsje ter gelegenheid van Buitenspeeldag op te eten, maar daarna meteen weer door! De meeste kinderen keken nauwelijks op of om toen burgemeester Verkleij en kinderburgemeester Kseniya nog even de speeltuin uitprobeerden. Al waren twee jongetjes wel heel benieuwd waarom die mevrouw zo’n mooie grote ketting omhad?

De Speelakker is gemaakt om kinderen met en zonder beperking samen te laten spelen. En…. je hoeft géén entree te betalen. Zo kunnen alle kinderen meedoen. 
De Speelakker is elke middag van half 2 tot 5 uur open, behalve de dinsdag en de donderdag. Bezoek voor meer informatie de website of FaceBookpagina
Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom! Zonder hen kan de speeltuin nu eenmaal niet open.