woensdag 22 juli 2020

De Speelakker viert 20e verjaardag

Op een zonnige zondag in het eerste weekend van de schoolvakantie vierde waterspeeltuin De Speelakker haar 20e verjaardag. Hoewel het grote feest moest worden uitgesteld naar volgend jaar was het toch een geslaagde dag. Rabobank Bollenstreek bood een cheque aan, Rotary Noordwijk e.o. schonk een buitenxylofoon en wethouder Salman nam samen met cliënten van Raamwerk de nieuwe speelinstrumenten in gebruik. De Speelakker prijst zich gelukkig met zulke vrienden! Zij maken het mogelijk om een inclusieve speeltuin te zijn, waar kinderen met en zonder beperking sámen kunnen spelen.

Alweer 20 jaar geleden opende De Speelakker de poort. Op initiatief van de toenmalige stichting Bollenstreek (nu zorgorganisatie Raamwerk) en met steun van de gemeente, heeft een enthousiaste groep mensen in korte tijd een bijzondere speeltuin neergezet. Niet alleen een speeltuin waar je op allerlei manieren kunt spelen met water en zand, maar vooral een speeltuin met als doel de werelden van kinderen met èn zonder beperking bij elkaar te brengen. Nog steeds investeert De Speelakker daarom in nieuwe speelmogelijkheden. Dit kan dankzij goede vrienden die hierbij financieel ondersteunen. Drie van deze vrienden kwamen op het verjaardagsfeestje. 

Franka Kortekaas van Rabobank Bollenstreek overhandigde aan Tanja van der Putten, penningmeester van De Speelakker, een prachtig verjaardagscadeau: een cheque ter waarde van maar liefst 924 euro. Franka legde uit dat de Rabobank na een adviesgesprek een korte enquête naar klanten stuurt om te horen wat goed gaat en wat beter kan. Om de respons te stimuleren geeft Rabobank Bollenstreek per ingevulde enquête 1 euro aan een goed doel uit de regio. Voor de periode 1 juli t/m 31 december 2019 was dit De Speelakker, die het mooie bedrag dankbaar in ontvangst nam.

Rotary Noordwijk e.o. kwam ook met een geweldig cadeau: zij schonken De Speelakker een buitenxylofoon. Het is één van de nieuwe muzikale speelinstrumenten, speciaal bedoeld voor kinderen met en zonder beperking om samen te spelen. Namens de serviceclub was Joris Hünteler aanwezig en hij bleek niet alleen op de viool uit de voeten te kunnen. Op de xylofoon speelde hij, met hulp van Raamwerk cliënten, zeer verdienstelijk ‘Lang zal ze leven’. 


Want dat was de verjaardagswens van wethouder Dennis Salman. Als vertegenwoordiger van de gemeente die De Speelakker al 20 jaar steunt met subsidie, raad en daad, mocht hij niet ontbreken. De gemeente draagt De Speelakker een warm hart toe. Omdat het een prachtige speeltuin is, aldus wethouder Salman, maar vooral omdat de inclusieve doelstelling zo belangrijk is. Daarom, óp naar de volgende 20 jaar! 


Nadat de speelinstrumenten feestelijk in gebruik waren genomen was er natuurlijk taart, groot genoeg om iedereen mee te laten genieten. De rest van de middag was het gezellig druk op De Speelakker. Bijzonder leuk was de komst van oprichtster en voorzitter van het eerste uur, Elma Hulspas. Na alles wat zij voor de speeltuin gedaan heeft, deed zij ook nog een letterlijke duit in het zakje. Zij komt het grote feest, uitgesteld naar volgend jaar, zeker meevieren.

De Speelakker is de hele week, behalve dinsdag en donderdag, van half 2 tot 5 open. Om het rooster ook tijdens de vakantie rond te krijgen zijn nog dringend nieuwe vrijwilligers nodig. Dus heb je in de middag een paar uur de tijd, al is het maar eens in de maand? Of weet je iemand? Meld je dan bij De Speelakker via de website of loop even langs. Je hulp is echt heel welkom, zonder voldoende vrijwilligers kan de speeltuin namelijk niet open!

Kijk voor actuele informatie op onze  Facebookpagina of op onze website.

Foto's: Fred vd Bent