maandag 22 mei 2017

Obstakelrun van Jantje Beton en De Speelakker groot succes

Op 21 mei organiseerden De Speelakker in Noordwijkerhout en Jantje Beton voor het eerst een Obstakelrun in een speeltuin. De Speelakker werd daarvoor omgetoverd in een heus hindernisparcours! De invulling van het parcours was door een groep kinderen, samen met Jantje Beton en maatschappelijke stagiaires van Teylingen College Leeuwenhorst, zelf bedacht en ontworpen. Zij waren al vroeg in de speeltuin om 'hun' obstakel op te bouwen. Om 11 uur werd de Obstakelrun geopend en hebben gedurende de dag zo'n 100 kinderen minimaal één maar vaak meerdere keren een rondje gemaakt. Het zonnige weer maakte het allemaal nog leuker en deelnemers en organisatie waren enthousiast. Wie weet, wordt de Obstakelrun wel een vaste activiteit van De Speelakker!

Wat is ‘De Obstakelrun’?
De Obstakelrun is een activiteit om met elkaar in beweging te komen en daagt kinderen in de basisschoolleeftijd uit tot avontuurlijk, educatief en prikkelend buitenspelen. Samen met Jantje Beton bedenken, bouwen en doorlopen kinderen zelf een Obstakelrun in de speeltuin of op een schoolplein. Elk kind kan de hindernissen in het parcours op zijn/haar eigen manier en eigen tempo overwinnen. Door het meedoen aan de Obstakelrun leren kinderen grenzen verleggen, angsten overwinnen, samenwerken en successen ervaren.

De Obstakelrun bij De Speelakker
Het project ‘De Obstakelrun’ wordt op dit moment door Jantje Beton getest op een aantal locaties. Waterspeeltuin De Speelakker in Noordwijkerhout had de eer om de allereerste speeltuin te zijn die de Obstakelrun samen met Jantje Beton organiseerde. Twaalf kinderen uit de buurt kwamen op 5 april 2017 naar De Speelakker om na te denken over de invulling van het parcours. Zij bekeken de speeltuin en maakten ontwerpen voor de verschillende obstakels, onder begeleiding van Marlies Bouman van Jantje Beton en Kiki Meiland en Bregtje van de Krol, maatschappelijke stagiaires van Teylingen College Leeuwenhorst.

De ontworpen obstakels werden samengebracht tot één parcours dat door de kinderen zelf op zondag 21 mei in alle vroegte werd opgebouwd, getest en om 11 uur door hen werd geopend. Op dat moment stonden de eerste deelnemers al bij de start te trappelen! Het zonnetje scheen en dj Corine draaide gezellige muziek waardoor het lekker rennen, kruipen en klauteren was. Er werd echt samengewerkt; kinderen hielpen elkaar naar de finish, soms zelfs door ze over het water te tillen.

De Obstakelrun was een groot succes; zo'n 100 kinderen deden minimaal één keer een rondje, maar de meeste kinderen vaker. Wat het leukste was? "Alles!", hoewel het waterballonnen gooien wel een favoriet was. Dank dus aan Wagenaar & Van Halem voor het doneren daarvan!

Een certificaat voor de deelnemers
Alle kinderen die hebben meegedaan kregen bij de finish een armbandje van Jantje Beton en een ijsje. Ook konden ze hun naam opgeven voor een certificaat van Jantje Beton. Zodra de kinderen dit kunnen ophalen in De Speelakker wordt dit via pers en social media bekend gemaakt.

De Speelakker kijkt terug op een geslaagde activiteit die, afgaand op de vele positieve reacties, zeker voor herhaling vatbaar is!